Czym jest emalia?

Emalia to połączenie sproszkowanych szkliw, topników oraz pigmentów, które nanoszone są na metalową powierzchnię. Powłoka jest następnie utrwalana w wysokiej temperaturze, dzięki czemu uzyskuje swoje specjalne właściwości, takie jak:

- emalia jest higieniczna – powłoka emalierska jest gładka; uniemożliwia gromadzenie się bakterii, a zarazem nie wpływa na jakość przyrządzanych potraw (potrawy nie przejmują zapachu, smaku z powierzchni emalierskiej)

- emalia jest bezpieczna dla dzieci i alergików

- emalia jest kwasoodporna

- naczynia emaliowane nie pochłaniają zapachów ani smaków

- emalia nie wchodzi w reakcje ze składnikami spożywczymi

- naczynia emaliowane w tym naczynia emaliowane z nadrukiem nadają się do zmywania w zmywarkach

- kubki emaliowane oraz garnki emaliowane nadają się do używania na wszelkiego typu kuchenkach

- naczynia emaliowane można stawiać na otwartym ogniu

Image
czym jest emalia?