Emaliowanie to nic innego jak powlekanie surowej blachy, warstwą emalii. Odbywa się to czterostopniowo.
Krok 1 - MYCIE – blacha przed emaliowanie musi zostać dokładnie umyta. Cały tłuszcz, który znajduje się na powierzchni blachy musi zostać usunięty.
Krok 2 – PODKŁADOWANIE – produkt emaliowany pokrywany jest emalią gruntową i wypalany w wysokiej temperaturze. Emalia gruntowa to warstwa zabezpieczająca metal przed powstawaniem rdzy, jak również stanowi podkład pod warstwę kolorową
Krok 3 – EMALIOWANIE – to powlekanie różnych części produktu kolorowymi warstwami: różne kolory emalii możemy nanieść wewnątrz, na zewnątrz oraz na krawędzi naczynia. Każdorazowo po naniesieniu kolorowej warstwy, produkt jest wypalany.
Krok 4 – ZDOBIENIE – opcjonalnie na powierzchni emaliowanego produktu, możemy nanieść dekorację. Kalkomania emalierska jest nanoszona na powierzchnię produktu, a następnie jest wypalana. Kubek emaliowany, talerz czy miska z nadrukiem wypalane są w temperaturze ok. 800 C dzięki czemu zyskują odporność na zmywanie w zmywarkach oraz ścieranie.