uszkodzenia

Naczynia emaliowane mogą posiadać niedoskonałości i niedociągnięcia charakterystyczne dla ręcznego procesu wytwarzania.

Powstałe podczas malowania wybrzuszenia, smugi, przebarwienia, pęcherzyki itp. są naturalne dla tego typy wyrobów. Są one wynikiem ręcznego wykonywania produktów.

Największą wadą naczyń emaliowanych jest ich podatność na uszkodzenia mechaniczne - obicia. To jak długo będziemy mogli ich używać, w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się z nimi obchodzić. W przypadku upuszczenia, mocnego uderzenia w powierzchnie emalii, może ona odprysnąć. W zależności od tego jak mocne jest uderzenie, odpryśnie albo wierzchnia warstwa emalii (odpadnie warstwa kolorowa i uwidoczni się warstwa emalii gruntowej w kolorze szarym) albo od razu warstwa kolorowa i gruntowa uwidaczniając znajdującą się pod spodem stal. W przypadku gdy emalia odpryśnie od powierzchni blachy, stal przestaje być zabezpieczona i w tym miejscu może pojawić się korozja.

 

 

Image
wady emalii