Wskazówki pielęgnacyjne dotyczące naczyń emaliowanych

Naczynia emaliowane są cenione za swój oryginalny design, wyjątkowe właściwości oraz ponadczasowość. Garnki, rondle czy nawet kubki dobrze rozprowadzają i utrzymują ciepło, a także nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek. Warto jednak wiedzieć, jak czyścić i użytkować naczynia pokryte emalią, aby mogły służyć przez długi czas. Zachowanie kilku podstawowych zasad zdecydowanie przedłuży ich trwałość.

Jak gotować w garnkach emaliowanych, aby zachować ich wytrzymałość?

Aby uzyskać najlepszą możliwą wydajność garnków czy rondli, warto przestrzegać pewnych reguł. Wszystkie składniki powinny być rozmrożone, natomiast przed smażeniem trzeba pokryć dno naczynia wystarczającą ilością tłuszczu. Z kolei gotując w wodzie, należy nastawić wysoką temperaturę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmienić intensywność i gotować pod przykryciem. Dzięki tym wskazówkom bez problemu można dowiedzieć się, jak dbać o garnek emaliowany, aby użytkować go przez długi czas. Co więcej, warto wiedzieć, jakich akcesoriów używać, aby nie obijać garnków czy rondli od wewnątrz. Szczególnie polecane są przybory z miękkich materiałów, które nie uszkodzą emalii, takich jak drewno, bambus czy silikon.

Mycie garnków emaliowanych

Emalia jest gładka, dlatego zabrudzenia stosunkowo łatwo z niej schodzą. Jednak używanie mocnych detergentów i ostrych gąbek może ją zniszczyć. Zatem, jak dbać o naczynia emaliowane, aby nie uszkodzić ich powierzchni? Główną zasadą jest to, by wybierać łagodne środki myjące. Nie polecamy też używać druciaków, a wybrać miękkie gąbki, które nie powodują zarysowań. Ponadto mycie naczyń w zmywarce również jest dobrym pomysłem. Jeśli woda z wywiniętych rantów nie wyschnie do końca, to można przetrzeć garnek miękką ściereczką.

Jak wyczyścić przypalone naczynia emaliowane?

Aby przypalić garnek z emalii, wystarczy tylko chwila nieuwagi. Wówczas szorowanie naczynia ostrą gąbką nie jest wskazane, ponieważ powoduje zarysowania. Dlatego, jak dbać o emaliowane naczynia, które zostały przypalone lub odbarwione? Najlepiej namoczyć je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Jeśli jednak to nie pomoże, na dno garnka należy wsypać dużą ilość soli i dodać odrobinę wody. Powstałą mieszankę zagotować, a gdy naczynie ostygnie – umyć delikatną gąbką. W ten sam sposób można wykorzystać też sodę oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie, którą należy pozostawić w naczyniu na kilka godzin i dopiero wyczyścić.

Przechowywanie emaliowanych naczyń

Żeby przedłużyć żywotność naczyń pokrytych emalią, warto przestrzegać kilku wskazówek, w tym należy wiedzieć, jak przechowywać emaliowane garnki.

  • Unikać uszkodzeń mechanicznych – emalia jest delikatna i podatna na odpryski, dlatego trzeba przechowywać naczynia w taki sposób, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi twardymi przedmiotami. Można użyć miękkich przekładek, takich jak filc, tkanina lub ręczniki papierowe między naczyniami, aby zapobiec rysom i odpryskom.
  • Nie układać w stosy – jeśli to możliwe, lepiej wystrzegać się układania garnków czy misek z emalii jedno na drugim, zwłaszcza gdy są ciężkie. Jeśli jednak musisz je ułożyć w stos, poznaj wskazówki, jak chronić emaliowane naczynia przed uszkodzeniami. Zawsze umieść coś miękkiego między nimi, aby zminimalizować ryzyko pęknięć.
  • Przechowywanie w suchym miejscu – naczynia emaliowane powinny być składowane tak, aby uniknąć korozji.
  • Czyszczenie przed przechowywaniem – należy dokładnie umyć naczynia i upewnić się, że są całkowicie suche, przed włożeniem ich do szafki. Dzięki temu można zapobiec rozwojowi pleśni.
Talerz emaliowany o średnicy 26 cm

Jak chronić naczynia emaliowane przed zarysowaniami?

Obecność naczyń emaliowanych w polskiej kuchni ma bardzo długą tradycję. Słyną one z ponadczasowości, niezawodności i trwałości, choć nie należy zapominać o ich odpowiedniej pielęgnacji. Aby służyły nam przez lata, warto wiedzieć, jak chronić naczynia emaliowane przed zarysowaniami i innymi uszkodzeniami mechanicznymi. Emalia, jak każda inna powłoka pojemników kuchennych, jest bezpieczna, dopóki nie zostanie zarysowana. Dlatego, aby nie dopuścić do odprysków, trzeba poznać zasady użytkowania naczyń emaliowanych.

  • Unikać używania metalowych przyborów – najlepiej gotować przy użyciu drewnianych, silikonowych lub nylonowych łopatek, łyżek i innych narzędzi kuchennych, aby uniknąć zarysowania powierzchni emaliowanej.
  • Mycie ręczne – choć wiele naczyń emaliowanych nadaje się do mycia w zmywarce, mycie ręczne jest bezpieczniejsze. Trzeba używać do tego miękkich gąbek lub szmatek, aby nie uszkodzić emalii.
  • Unikać szorstkich środków czyszczących – lepiej nie używać proszków czyszczących ani szorstkich szczotek, które mogą zarysować powierzchnię.
  • Stronić od nagłych zmian temperatury – mogą one powodować pęknięcia emalii, które z czasem prowadzą do odprysków i zarysowań. Lepiej unikać nalewania zimnej wody do gorącego naczynia i odwrotnie.
  • Ostrożne użytkowanie – trzeba uważać, aby nie uderzać i nie przesuwać naczyń po szorstkich i twardych powierzchniach, co może spowodować uszkodzenie emalii.

Sposoby na rdzewienie naczyń emaliowanych

Garnki, miski czy rondle pokryte emalią są popularne ze względu na ich trwałość i estetyczny wygląd, ale mogą ulegać korozji, jeśli nie są odpowiednio pielęgnowane. Dlatego tak ważne jest zapobieganie rdzewieniu naczyń emaliowanych. Aby uniknąć rdzy, należy stronić od uszkodzeń mechanicznych, takich jak zarysowania, pęknięcia czy odpryski emalii, które mogą odsłonić metal pod spodem, co sprzyja korozji. Po każdym użyciu naczynia, należy je dokładnie umyć i wysuszyć. Wilgoć jest głównym czynnikiem sprzyjającym rdzewieniu, więc lepiej nie zostawiać mokrego naczynia do samoczynnego wyschnięcia. Ponadto należy unikać używania ostrych detergentów. Mocne środki czyszczące mogą uszkodzić powierzchnię emalii, dlatego warto stosować łagodne płyny do mycia naczyń. Do czyszczenia uporczywych zabrudzeń lepiej skorzystać z pasty z sody oczyszczonej i wody. Z kolei jeśli zauważysz drobne odpryski emalii, możesz je naprawić za pomocą specjalnych zestawów naprawczych. To pomoże zapobiec dalszemu rozwojowi rdzy. Stosowanie się do tych zaleceń przedłuża żywotność naczyń emaliowanych.

Jak usunąć przebarwienia z garnków emaliowanych?

Syntetyczne barwniki spożywcze oraz te naturalne występujące w żywności mogą powodować przebarwienia na naczyniach emaliowanych podczas gotowania. Powstawanie odbarwień wewnątrz jest normalnym zjawiskiem, jednak szczególnie uwidacznia się na jasnych powłokach. Istnieją domowe sposoby, jak dbać o emaliowane miski oraz usuwać zabrudzenia na ich powierzchni. Najlepszym pogromcą przebarwień są produkty, które każdy ma w kuchni. Wystarczy bowiem ocet, soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy, aby skutecznie usunąć uporczywe plamy.

Stosując wszystkie wskazówki pielęgnacyjne, można mieć pewność, że komplet naczyń emaliowanych będzie służył przez długi czas, a gotowanie będzie zdrowe i bezpieczne. Co więcej, przestrzeganie tych zasad pomoże zachować garnki czy miski w dobrym stanie, co jest istotne nie tylko dla ich estetyki, lecz także funkcjonalności.

Image
Mydelniczka emaliowana z hakiem